Vyčistit, zkontrolovat a naskladnit plodiny. Je vaše hala připravená na žně?

Čas sklizně obilovin je na spadnutí. Ještě předtím, než pošlete kombajny na pole, důkladně skladovací halu a sila prohlédněte. Prostředí, ve kterém budou obilky uskladněné, je pro úspěch sklizně rozhodující. A v extrémním případě vás může připravit o celou úrodu.

Moli, zavíječky, pisivky, ale i plíseň nebo hlodavci všech velikostí – výčet škůdců řadících v uskladněném obilí nebere konce. Jejich proniknutí a množení ve skladu napomáhají především nevhodné podmínky, především vysoká vlhkost a teplota a nedostatečné ošetření prostor před uložením obilek.

Především je třeba říct, že skladová hala má sloužit výhradně k uskladnění sklizených plodin. Nepatří do ní žádná nadbytečná technika, nesmí sloužit jako garáž, a už vůbec ne jako stájový prostor. Pokud v hale většinu roku chováte hospodářská zvířata, na uložení obilek ji zkrátka nepřipravíte.

V lepším případě dojde ke snížení kvality uchovávaných plodin, v tom horším budou obilky kvůli průniku patogenních mikroorganismů zdraví nebezpečné. Přivoláte tím na sebe nejen hněv zákazníků, ale i pozornost úřadů a s ní vysoké sankce. A navíc – i stopové množství škůdců je pro odběratele důvodem k reklamaci celé várky.

Připravte svou halu na žně. Krok po kroku

Během zimy skladovací prostory dokonale vyčistěte. Vajíčka a larvy škůdců se často skrývají ve zbytcích obilek z předchozí sezóny, díky chladnému počasí je ale jejich aktivita minimální a nehrozí migrace. Mechanicky odstraňte veškeré biologické zbytky, zaměřte se i na spáry ve zdivu a skuliny ve strojích.

Mimořádně účinná je takzvaná fumigace, tedy rozvedení plynů na bázi fosforu do špatně přístupných prostor. Tento úkon ale svěřte školeným pracovníkům. Používané plyny jsou zdraví škodlivé, po fumigaci je tak nutné sklad několik dní nechat neprodyšně uzavřený a poté jej pořádně vyvětrat.

Před i po naskladnění obilek sklad průběžně monitorujte, například pomocí lapačů. Výskyt škůdců řešte přiměřenými prostředky – proti hmyzu účinkují takzvané reziduální insekticidy (působí až 6 měsíců), rozvoji plísní zase brání fungicidy. Postřiky fungují i preventivně, při aplikaci na zděné a kovové povrchy haly brání průniku škůdců až 3 měsíce.

Nezapomeňte na prevenci

Vedle důkladného zabezpečení skladových prostor pravidelně kontrolujte a regulujte podmínky v hale. Zásadní je především teplota, vlhkost a množství kyslíku mezi uloženými zrny. Při překročení mezních hodnot v obilkách startují biologické procesy, které dokážou celou várku znehodnotit. S udržením podmínek vám pomůže důkladná izolace haly, s jejich nastavením pak ventilační a chladicí systémy.