Skladování sena a slámy, aneb jak předejít požárům

Píše se rok 2018, Česko sužuje dlouhodobé sucho, teplotní rekordy padají jeden za druhým, zprávy o požárech plní titulky novin. Letošní červenec byl bezmála dvakrát bohatší na požáry, než je dlouhodobý průměr. Vrásky na čele tento stav nepřidává jen hasičům, ve střehu jsou také zemědělci. Časté jsou totiž požáry stohů a skladišť sena a slámy. Jak balíky správně skladovat, abyste riziko požáru snížili na minimum? Přečtěte si o tom v následujícím článku.

 

Příčiny samovznícení sena a slámy

Nejvíce požárů slámy a sena se objevuje do 6 týdnů od balíkování. Pochopení příčin vzniku samovznícení balíků sena či slámy vám pomůže učinit kroky, kterými riziko požáru snížíte.

Hlavním faktorem samovznícení sena a slámy je vlhkost. I po sklizni rostlinné buňky stále produkují kyslík a tento chemický proces rostlinného „dýchání“ produkuje teplo. Za předpokladu, že je píce náležitě posečená, místo skladování je suché a balíky jsou lisovány při obsahu vody v píci do 17–20 %, rostliny postupně přestanou zcela produkovat kyslík a zchladnou.

Pokud ale seno či sláma obsahuje více než 20 % vody, vzniká ideální prostředí pro množení mezofilních bakterií, které produkují další teplo. Teplota uvnitř balíku tak může dosáhnout až 60 °C. Dlouhodobě však tato teplota nevyhovuje ani samotným mezofilním bakteriím, a tak nejčastěji začnou postupně umírat a teplota balíku přirozeně klesne. I tak je ale potřeba balíky kontrolovat a ochlazovat.

Riziko požáru je vyšší u sena než u slámy, protože vnitřní teplota balíku sena neklesá, ale naopak je zde vytvářeno ideální prostředí pro bujení termofilních bakterií. Teplota balíku tak stále stoupá až k 77 °C, při kterých už může dojít k samovznícení. Čím vyšší vlhkost píce při balíkování, tím vyšší teplota tedy v průběhu sušení vzniká.

Dalšími faktory, jež ovlivňují teplotu uvnitř balíku, je délka stébel, hustota balíku a ventilace vzduchu v okolí. U balíků, ve kterých jsou stébla kratší, méně slisovaná a skladovací prostory jsou dobře odvětrávané, je riziko požárů značně nižší.

 

Jak tedy slámu a seno správně skladovat, aby nedošlo k požáru?

Pokud skladujete balíky ve vnitřních prostorách, přesvědčte se, že je stodola nebo hala dobře větraná, má kvalitní střechu a dobrý systém odvodňování.

Skladování venku se příliš nedoporučuje, ale nemáte-li jinou možnost, přikryjte balíky nepromokavým materiálem a umístěte je tak, aby mezi nimi mohl cirkulovat vzduch. Aby materiál nenasákl vlhkost od země, skladujte je na vrstvě štěrku nebo na vyvýšeném místě, například na paletách.

 

Nehoda není náhoda: Měřte teplotu balíků pravidelně

Pokud jste zjistili, že obsah vlhkosti v seně byl při sklizni a balíkování příliš vysoký, doporučuje se kontrolovat vnitřní teplotu balíků dvakrát denně po dobu prvních 6 týdnů. Riziko požáru je vysoké, zvlášť v horkých letních dnech.

 

Tabulka kritických teplot sena:

50 °C
Není potřeba řešit

65 °C
Počátek nebezpečné teplotní zóny – kontrolujte teplotu dvakrát denně. Rozprostřete balíky, aby mohly být ochlazovány proudícím vzduchem.

70 °C
Nebezpečná teplotní zóna – Kontrolujte teplotu každých pár hodin. Rozprostřete balíky, aby mohly být ochlazovány proudícím vzduchem.

80 °C
Vznik žhavých míst a ložisek ohně – Zkontaktujte hasiče s tím, že hrozí riziko požáru. Snažte se zamezit cirkulaci vzduchu kolem balíků. V této fázi už mohou způsobit vzplanutí.

88 °C
Vysoké riziko vzplanutí. Za asistence hasičů odstraňte žhavé balíky sena.

93 °C a více
Nejvyšší riziko vzplanutí – Za asistence hasičů odstraňte žhavé balíky sena. Vzplanutí je velmi pravděpodobné až nevyhnutelné.

 

Snížení škod způsobených požárem

Možná jste nic nezanedbali, ale seno nebo sláma ve vašem skladu či stodole stejně lehly popelem. V takovém případě vám mnohdy nepomůže ani sebelepší pojištění, zvlášť, kdy se prokáže cizí zavinění, nedbalost nebo třeba vliv počasí, zkrátka jakákoliv jiná příčina, než se kterou jste při sjednání pojištění počítali.

V takových případech oceníte, když vám skladovací prostor neshoří na prach spolu s drahocennými balíky sena či slámy. Ocelová montovaná hala dokáže odolat i teplotám vyšším, než XY °C, takže ji nějaký plamen jen tak nezaskočí.

 

Zdroje:
Preventing fires in baled hay and straw [online]. 2012 [cit. 2018-08-15]. Dostupné z: Farm and Ranch eXtension in Safety and Health (FReSH) Community of Practice. Dostupné z http://www.extension.org/pages/66577/preventing-fires-in-baled-hay-and-straw4

Český statistický úřad [online]. Praha: Český statistický úřad, 2018 [cit. 2018-08-15]. Dostupné z: https://www.czso.cz/