Jak vypadá zemědělcův rok? Na podzim sklízí, ale i seje

borga_build_with_borga_building_process_slide1

Podzim byl v našich podmínkách odnepaměti obdobím hojnosti, ale i tvrdé práce. V období září až listopadu je totiž potřeba sklidit většinu na jaře zasetých plodin, pole připravit a osít jej ozimou směsí. A mezitím si najít i čas na uskladnění úrody.

Sklizeň je nejnáročnější období zemědělcova roku

S koncem srpna začíná zemědělcům nejnáročnější období roku. Týdny příprav vrcholí sklizní, která ani v dnešní době těžké mechanizace není žádnou procházkou růžovým sadem. Sklizené plody se třídí, nekvalitní kousky putují na zaorání, lze je ale využít i k výrobě bioplynu. Konec sklizně je ve znamení dožínek, ve vinařských oblastech je v plném proudu zase vinobraní. To ale neznamená, že by snad vinaři koncem listopadu mohli složit nohy na stůl, například hrozny pro ledová vína musejí nejprve projít hlubokým mrazem. Není proto neobvyklé, že se na Moravě sklízí šťavnaté víno i den před Štědrým večerem.

Půdu je potřeba připravit

Ani po sklizni zemědělské práce nekončí. Pole je potřeba zorat a zahnojit, následuje vysazování ozimých plodin. Patří mezi ně klasické obiloviny, jako ječmen, žito nebo pšenice, a třeba také nepříliš populární řepka olejka. Během září a října vysévají rolníci rovněž semena rostlin takzvaných krmných směsí – jetele, vikve a kapusty. Na jaře pak tuto důležitou složku krmiva mnoha hospodářských zvířat zemědělci sklízí.

Nesprávným skladováním se zadělává na problémy

Důležité je potravu nejen vypěstovat a sklidit, ale i správně skladovat. Každá plodina si žádá trochu jiné podmínky. Platí ale pravidlo, že plody musejí být uskladněné v suché zemědělské hale s minimálním přístupem škodné zvěře.

Ohledně skladování je toho hodně, co musí mít správný hospodář na paměti. Například brambory vyžadují tmu a teplotu v rozmezí 3 až 5 °C, jablka zase vyšší relativní vlhkost vzduchu. Umění nastavit správné podmínky je pro trvanlivost sklizených plodin zásadním. Jen tak se totiž mohou v kvalitě biopotravin objevit na našem stole.