
Hygienické desatero v montovaných halách
Současná krize okolo pandemie nového koronaviru dopadá prakticky na všechny světové státy, Evropu nevyjímaje. Ušetřeni nejsou ani mnozí zaměstnavatelé, kteří musejí čelit obavám svých zaměstnanců. V montovaných halách se navíc často nalézají podniky a výrobny, v nichž lidé přicházejí do úzkého kontaktu. Připravili jsme pro vás proto desatero základních pouček a doporučení, kterými byste se měli řídit.
1) Proškolujte zaměstnance. Ačkoliv se jedná o základy hygieny, lidé mají tendence je příliš nedodržovat, respektive si ani neuvědomují, že něco dělají špatně. Zaměstnanci by si měli mýt pravidelně ruce mýdlem, nejlépe antibakteriálním. Pokud to výkon práce nedovoluje, měly by být k dispozici dezinfekční gely. Neuškodí ani připomenout zásady techniky správného mytí rukou. Na pracovišti by se měly objevit i letáčky o současné epidemii s ověřenými informacemi.
2) Propagujte zásady správného kýchání na pracovišti. Kýchat by se mělo zásadně do jednorázového kapesníku. Vyplatí se je na pracoviště pořídit, stejně jako uzavíratelné koše.
3) Pravidelně uklízejte a dezinfikujte zázemí pro zaměstnance dezinfekčními prostředky s plně virucidním účinkem. Zejména dbejte na důkladný úklid kuchyněk, šaten, jídelen a dalších prostor, kde se zdržuje větší množství lidí. Nezapomínejte na dezinfekci klik, madel, kávovaru či rychlovarných konvic.
4) Nezapomínejte ani na dezinfekci pracoviště zaměstnanců, ať už se jedná o prostředí výrobní haly, nebo o pracovní desky stolu. Poskytněte zaměstnancům jednorázové utěrky, aby si mohli pracoviště sami čistit.
5) Pokud to náplň práce nutně nevyžaduje, doporučujte svým zaměstnancům omezovat osobní setkání a schůzky. Namísto toho mohou volit telekonference, videohovory nebo telefonické rozhovory.
6) Pokud to povaha práce umožňuje, povolte části zaměstnanců home office. Primární je totiž omezit počet lidí na pracovišti na nezbytné minimum.
7) Apelujte na zásady zdravé výživy, která podporuje posílení imunity. Máte-li k dispozici vlastní jídelnu nebo dovoz jídla, preferujte na jídelníčku ovoce a zeleninu.
8) Na toaletách pravidelně doplňujte zásoby mýdla a jednorázových utěrek.
9) Zdůrazňujte, aby zaměstnanci s chřipkovými příznaky zůstávali doma. Nemusí se vždy jednat o COVID-19, avšak prevence je na prvním místě.
10) Nejdůležitější ze všeho je o přijatých opatřeních zaměstnance včas a transparentně informovat. Snižuje se tak stres v práci a posiluje se imunita a pozitivní myšlení.