
Skladujte obilí správně. Jak zabráníte jeho znehodnocení?
V roce 2016 se v České republice vypěstovalo 8,6 milionu tun obilí – polovinu produkce tvořila ozimá pšenice, velkou část potom ječmen a žito. Vyprodukované plodiny mají široké využití: 50 % sklizených obilek slouží jako základ krmných směsí pro hospodářská zvířata, čtvrtina produkce míří k potravinářskému zpracování.
Vedle techniky setí a pěstování hraje ve zhodnocení obilovin zásadní roli jejich skladování. Právě tady se rozhoduje o výši konečného zisku. Nevhodné skladovací techniky mohou zemědělce připravit až o čtvrtinu úrody. Hrozbou je především napadení zrn plísněmi a zamoření skladu škůdci.
Rozdělení skladů
Pro skladování obilnin se v Česku využívají především silové sklady (tvoří asi polovinu všech obilných úložišť) a dále sklady hangárové a podzemní. Liší se konstrukčně, způsobem uložení i možnostmi manipulace s obilovinou.
Důležité je napojení skladovací haly na procesy, které skladování předcházejí – zejména pak třídění zrn podle váhy, velikosti a tvaru, jejich předčištění a konečné dočištění. Jednotlivé kroky jsou zpravidla plně automatizované, mechanický je i přesun obilovin.
Technika skladování
Sklizené obilniny je často potřeba bez poklesu kvality uchovávat dlouhé měsíce. Zásadní je proto zajistit a udržet vhodné skladovací podmínky. Jde zejména o nízkou teplotu (ideálně okolo 10 °C) a snížení vlhkosti v zrnu pod 15% hranici suchým vzduchem.
Výsledkem je utlumení biologické aktivity zrn, kdy obilky v rámci takzvaného buněčného dýchání spotřebovávají své zásobní látky a přeměňují je na oxid uhličitý, vodu a odpadní teplo. Odvodu odpadních zplodin a tepla napomáhá provzdušňování pomocí ventilace.
S regulací teploty vám pomohou chladicí systémy, s jejím udržením kvalitní izolace montovaných skladů, která zároveň plní roli bariéry proti průniku hlodavců, hmyzu a dalších škůdců. Před naskladněním obilovin prostory skladu ošetřete, asanací totiž zabráníte rozvoji plísní a množení dalších mikroorganismů a zároveň splníte hygienické požadavky na skladování zrna.